Головна » 2016 » Жовтень » 24 » «Мета поїздки – перейняти сучасний європейський педагогічний досвід»
21:57
«Мета поїздки – перейняти сучасний європейський педагогічний досвід»

Минулого тижня голова районної ради Євген Швед, директор Бродівської ЗОШ №3 І-ІІІ ступенів Борис Мартинюк, його заступники Оксана Рябуш та Ольга Гнатюк відвідали  комплекс шкіл ім. кс. А.Квятковського у м. Бихаві  Люблінського повіту.  .

 Школа у Бихові - це цілий комплекс, що включає гімназію, ліцей і технікум. Цей польський навчальний заклад співпрацює  з іншими українськими школами і там вже навчається більше 60 дітей з України. Школа забезпечена високваліфікованими вчительськими кадрами, заняття у спортивному залі та сучасному багатофункційному  спортивному майданчику, уроки та заняття  з плавання у критому басейні, можливість  розширювати та розвивати сферу своїх зацікавлень, вивчення англійської, німецької, іспанської, італійської та української мов.  Крім того, діють у школі духовий оркестр, музичний гурт, колектив сучасного танцю, шкільний хор, розвинута волонтерська діяльність. Діти мають можливість  брати участь у гуртках за інтересами, займатися у 2 сучасно обладнаних комп’ютерних класах, навчатися гри на духових інструментах  і виїжджати з концертами за кордон.

Мета поїздки –перейняти сучасний європейський педагогічний  досвід, а також підписати угоду про співпрацю.

Підписана угода передбачає виконання  спільних проектів, як європейських так і польських, у галузі освіти, а також проектів, що дають можливість  зустрічей молодіжних груп  під час зимових та літніх канікул. У проектах будуть брати участь українська, польська,  угорська, італійська, німецька і хорватська сторони, що дає можливість  для міжнародних зустрічей. Крім того, передбачається представлення культурних програм, спортивні зустрічі, обмін досвіду між вчителями  з метою набуття нових методичних навиків тощо.

Уже в січні 2017 року в рамках цієї угоди 15 наших учнів на запрошення дирекції школи відбудуть у Бихаву для вичення польської мови, ознайомлення зі школою і містом. У Бихаві мешкає 4 тис. жителів. Це невелике, але багате і гарне містечко, розташоване на відстані 30 км від Любліна.  Директор школи  Генріх Дудзяк – поважна і шанована людина, який неодноразово обирається там депутатом. Зараз йому 68 років, але він з молодості захоплюється музикою, чудово грає на саксофоні і створив ансамбль, який зробив справжнє свято.

До гімназії запрошують українських дітей з 12 років, до ліцею – з 14-15 років. Є там гарний  гуртожиток. Навчання безкоштовне, оплачується лише харчування.  Після  закінчення ліцею діти мають змогу вступати  до польських вищих навчальних закладів.

Співпраця  між Бродівською ЗОШ І-ІІІ ст.  №3 та  комплексом шкіл у Бихаві розпочалася з легкої руки голови обласної ради Олександра Ганущина. Під час перебування у Люблінському повіті він запропонував  співпрацю з Бродівським районом і нашою школою. У серпні до Бродів прибули вчителі  з Бихави разом з директором Генріхом Дудзяком. Їм сподобалася, що наша школа велика, є багато учнів, то ж запропонували нам співпрацю.   Польські друзі зробили  для нашої школи чудовий  дарунок – це велика кількість книг для вивчення  польської мови  з самих азів. Крім того, учасники делегації мали нагоду відвідати давнє місто Казиміжек  і побачити, як поляки бережуть  свої пам’ятки і бережно ставляться до найменших  дрібничок, що мають  історичну цінність.

Весь наш педагогічний колектив має велику надію на плідну співпрацю з  польськими друзями і гарні результати.

Переглядів: 758 | Додав: sayt_shkoli | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0